2018-10-16 14:12:14

Školska svečanost i smotra u Đurđevcu za Dane kruha

Tijekom listopada u školi je tradicionalno sve u znaku hrane, kruha i plodova zemlje. I ove smo se godine uključili u Smotru Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u organizaciji Udruge Lijepa Naša. To je prilika za međugeneracijsku suradnju na lokalnoj razini, izražavanje zahvalnosti za plodove zemlje, kušanje domaćih proizvoda s naglaskom na tradicijske i ekološke načine pripravljanja hrane te predstavljanje zagorskih običaja diljem Hrvatske.

U subotu i nedjelju, 13. i 14. listopada, učiteljice Monika Barić i Davorka Maček te učenice 5.a Lara Pihač i Lana Breber predstavljale su našu školu na Svehrvatskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u Đurđevcu. U postavljanju iznimnog izložbenog prostora s proizvodima tradicionalne recepture djelatnika škole i članova obitelji učenika, učiteljicama i učenicama je pomagao domar Goran Majsec. Nakon svehrvatske smotre izložbeni prostor je djelomično preseljen u školu te obogaćen svježim specijalitetima pruža školi poseban ugođaj.

U ponedjeljak, 15. listopada, održana je školska svečanost učenika razredne nastave. Uz voditeljstvo vjeroučitelja Željka Drevena učenici su recitirali i pjevali prigodne pjesme i zahvale. Svečanosti su nazočili ravnateljica, velečasni Ivica Šestak, pedagog, knjižničarka i učitelji razredne nastave. Razrednice su donosile domaće krušne specijalitete i kolače koje su vrijedno pekle majke i bake naših učenika. Uz osjećaj zajedništva sve je bilo vrlo lijepo, mirisno i svečano.

 

Sa stranice www.eko.lijepa-nasa.hr:

Svečanosti u vrtićima i školama Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti. Izložbene prostore obilaze roditelji učenika i njihovi gosti.

Ciljevi:

 ▪ upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)

 ▪ približiti im blagovanje kruha i narodne običaje

 ▪ poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage

▪ upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima

 ▪ upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)

▪ upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)

▪ upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama

 ▪ ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

 


Osnovna škola Stubičke Toplice