Završen TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

by | lis 28, 2025 | Naslovnica

I ove godine u našoj školi obilježili smo Tjedan školskog doručka. U obilježavanju su sudjelovali učenici 1. a, 1. b , 3. a, i 4. a razreda. Ovogodišnja tema bila je Doručkom oko svijeta. Tema se nama učiteljicama jako svidjela te smo odlučile djeci pripremiti tjedan pun zanimljivih okusa.  

Jelovnik i anketa

Na početku tjedna dogovorili smo jelovnik s našim kuharicama Melitom i Marijom. Htjeli smo svaki dan djeci pripremiti doručak karakterističan za jednu zemlju svijeta. Također smo proveli i anketu među učenicima koji su sudjelovali u Tjednu školskog doručka. Obradom anketa utvrdili smo da 64 posto učenika svakodnevno doručkuje, 28 posto ponekad a ne doručkuje manje od 1 posto. Najčešće doručkuju pahuljice, manji broj učenika jaja i sir. 60 posto učenika ponekad promijeni namjernice za doručak i 40 posto učenika voli raznoliki doručak. Učenici su najčešće navodili američke palačinke i kroasan kao prepoznatljivi doručak u svijetu, neki su još naveli rižu, jaja, nareske, a 32 posto učenika ne zna ni jedan prepoznatljivi doručak ili namjernicu koje se jede za doručak u svijetu.

Zemlje po danima

U ponedjeljak smo putovali u Dansku. Učenici su za doručak imali jaje, krem sir, kruh sa sjemenkama i čaj. Ponedjeljak je bio iznimno zanimljiv učenicima prvih razreda. U goste nam je došla gastro blogerica Janja Benić.  Janja je s učenicima pripremala Shaksuku jelo koje originalno dolazi iz Tunisa te Onigiri jelo koje dolazi iz Japana, a učenici ga u Japanu nose i u školu za užinu. Janja im je na karti svijeta pokazala gdje se nalaze zemlje od kuda nam dolaze jela koja su pripremili. Učenici su bili jako sretni što su sudjelovali u pripremi hrane i kušanju nečeg novog što su i sami pripremili.  Janja im je pripremila i Focacciu talijanski kruh koji se učenicima posebno svidio.

U utorak smo otputovali u Francusku. Učenici su za doručak imali integralni kroasan, s maslacem i džemom te borovnicama i kakao. Učenici trećeg i četvrtog razreda sa svojim učiteljicama istraživali su što se to sve jede za doručak u školama diljem svijeta. Razgovarali su o tome što im se najviše sviđa i što bi voljeli dodati na naš školski jelovnik. Učenici su izradili plakate koje smo postavili u hol škole.

U srijedu smo putovali u Meksiko. Učenici su bili oduševljeni tortiljom s piletinom te povrćem (mrkvom, salato, grahom, kukuruzom i avokadom).

U četvrtak smo bili na Mediteranu u Grčkoj. Učenici su doručkovali grčki jogurt s medom, bademima, orasima, grožđicama i integralni kruh sa sjemenkama. 

Za kraj tjedna još smo malo “svratili” do Japana. Učenici su doručkovali ribu, rižu sa soja umakom i ukiseljeno povrće. Učenici 1. razreda na Satu razrednika razgovarali su o važnosti raznolike prehrane, namjernicama te kako prehrana utječe i na naše zdravlje. (Monika Barić)

Skip to content